‘Als jullie heel goed hadden kunnen voetballen, dan hadden jullie er niet over hoeven schrijven’ Cruijf

Geplaatst: 30 november 2012 in Uncategorized
Tags:, , , , ,

 

Cruijf en zijn uitspraken zijn legendarisch, want ze zijn simpel op het eerste oog maar laten je in 2de instantie nog eens nadenken. Momenteel zijn wij bezig ons verhaal over effectuation meer diepte te geven. We hopen hiermee workshops te ontwikkelen waarmee we ondernemend gedrag binnen organisaties kunnen bevorderen. Een interessante invalshoek hierbij is de kennis van sport binnen ondernemerschap. Een aantal thema’s die zich nu al bewezen hebben in de sport kunnen voor organisaties een enorme meerwaarde hebben. Voorbeelden zijn zelfregulatie, persoonlijke ontwikkeling, tacktiek, innovatie maar ook de manier waarop je een training en periodisering maakt kan voor een organisatie meerwaarde hebben. Sport gaat op het hoogste niveau over presteren en veel sporten moeten dat doen met minimale middelen en toch zie je dat heel veel sporters alles opzij zetten voor dat ene doel. Deze gedrevenheid zorgt voor enorm veel innovatie, omdat vaak hobbels genomen moeten worden en bergen verzet om net wat eerder over de streep te gaan dan de andere. Thomas Blekman heeft een mooie vergelijking gemaakt tussen de uitspraken van Cruijf en effectuation zie hier de link .

Easycratie is een beweging die is inzet door onder andere Martijn Aslander. Easycratie heeft veel raakvlakken met effectuation omdat het ook gaat over doen. Niet plannen schrijven, maar proberen dan falen en weer beter proberen tot je beter bent dan de rest of een kennisnetwerk opbouwen door te delen in plaats van op je kennis gaan zitten en daarmee een voorsprong behalen. In deze tijd is kennis bijna voor iedereen beschikbaar en het verschil word vaak gemaakt door ervaring. Een netwerk met daarin een mix van mentoren en mensen met wie jij jou kennis weer deelt is daarom heel erg sterk. Zo worden in dit boekwerk nog veel meer voorbeelden genoemd van toepasbare handelingen. Hij is gratis verkrijgbaar via deze link.

Als laatste wil ik nog even het boek Business Model Genaration noemen. Dit is een handige tool dat beschreven staat in een prachtig boek. Het is voor ons een mooie aanvulling op effectuation omdat je de theorie erg tastbaar kan maken voor jezelf en het dwingt je ook de juiste vragen te stellen. Hij is gewoon verkrijgbaar bij Bol.com !

Fijn weekend allemaal,

Wouter Middelbos

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s